Vůně podzimu
Hruškový džem
se skořicí, badyánem a zázvorem
Koření provoní, zázvor zahřeje a ve spojení se sladkou hruškou
je to pro mě jedna z vůní, která mi připomíná podzim.
Příprava je rychlá a jednoduchá:
1 kg oloupaných a nakrájených hrušek
trocha třtinového cukru
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
lžička skořice
půl lžičky badyánu
0,5 kg želírovacího cukru
Hrušky nakrájím na malé kousky a lehce prosypu
třtinovým cukrem, aby pustily šťávu
a nechám uležet cca 1 hodinu.
Dám do hrnce, přidám koření, zázvor a želírovací cukr.
Přivedu k varu, rozmixuji a pak vařím 5 minut.
Plním do skleniček, které obrátím dnem vzhůru.
Vůně džemu provoněla kuchyň
a já jsem neodolala
a ještě teplým džemem jsem si potřela kousek domácí veky.
Přeji vám krásné slunečné říjnové dny !!!
Asi půjdu na hrušky po takovém naladění...:-)
OdpovědětVymazatRomana
V loni jsem dělala poprvé a letos už jsem musela ... je moc dobrá.
VymazatHezké podzimní dny !!!
Jitu,
OdpovědětVymazatmňam !
To dělám chutě, ale je opravdu úžasná !!!
VymazatKrásný podzim !!!
Jitu, ty pokušitelko! Zavařila jsem celer, aby bylo do bramborového salátu a řekla jsem pro letošek hotovo... Je pravda, že letos nemám ani hruškové chutney... Z tvých fotek úplně cítím tu vůni... Tak uvidíme :o)
OdpovědětVymazatMěj hezké dny, pa Helena
Jsem zvědavá jestli jsem tě zlákala.
VymazatDžem vypadá skvěle, hrušky miluju, takže to musí být dobrota!
OdpovědětVymazatJe to dobrota převeliká !!!
Vymazatškoda že u nás nejdou hrušky....
OdpovědětVymazatvšude samé thuje....
Pavel
U nás taky nejsou hrušky, musela jsem pro ně na trh.
VymazatTaky se chystám, ale na hrušková povidla, peču je v troubě. Nic jiného už doma nechtějí. Varianta se zázvorem je také zajímavá:-)
OdpovědětVymazatZázvor a koření jim dodá zajímavou chuť.
VymazatTo musí být úžasný podzimní džem. Musí úžasně vonět. Určitě vyzkouším, děkuji za tip!
OdpovědětVymazatJe fakt dobrý, kdo má rád koření a zázvor, tak určitě neodolá.
Vymazat