Chléb s provensálským kořením



Recept na tento chléb se mi zalíbil nejen proto, že jeho příprava je celkem jednoduchá, ale hlavně proto, že je provoněn provensálským kořením. Jeho celý název je bylinkový chléb se sušenými rajčaty, ale protože jsem je doma neměla, upekla jsem ho bez nich, ale v receptu je uvádím.
Budeme potřebovat:
500 g celozrnné pšeničné mouky, 2 lžičky soli, 1 až 2 lžičky kmínu, 2 lžičky povensálského koření, 50 g nakládaných sušených rajčat, 5 lžic olivového oleje, 2 hrnky vlažné vody, trocha hladké mouky na vál.
Na kvásek: 1 kostka droždí, 3 lžíce vlažného mléka, 1 lžička krupicového cukru, 1 lžička hladké mouky.
Mouku smícháme se solí, kmínem a kořením. Sušená rajčata vyjmeme z oleje a necháme okapat. Nakrájíme je na kousku a spolu s olivovým olejem (5 lžic) přidáme k moučné směsi. Vlijeme kvásek a hrnek vody. Za postupného přilévání zbývající vody vypracujeme těsto a necháme ho asi hodinu kynout. Poté ho položíme na pomoučený vál a vytvarujeme větší bochník. Před pečením potřeme bochník olivovým olejem a dáme ho na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 200 st. C asi 40 minut dozlatova.


Komentáře

  1. Ahoj Jitko, Tvůj chlebík vypadá moc dobře a křupavě. Určitě někdy vyzkouším. Provensálské koření mám moc ráda a navíc mi ho kamarádka přivezla přímo z Provance a s ním to jsou teprve voňavoučké dobrůtky.
    Přeji pohodový vstup do nového týdne
    Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Jituš, fotečky jsou tak krásné!!! Nadchly mě stejně jako pečený chlebík. Už jen ten samotný název je velmi zajímavý. Přiznám se ,že jsem doma žádný chléb ještě nikdy nepekla. Děkuji tedy moc a moc za receptík. Už si píši a někdy vyzkouším...moc pozdravů, Soňa

    OdpovědětVymazat
  3. Predstavujem si cerstvu vonu chleba a zbieraju sa mi z toho slinky :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jitus, krasny chlebik!! Neni nad to si namazat cerstve upeceny krajic chleba maslem a v mem pripade jeste nejakym dobrym dzemem :))
    Take prehoz na postel je nadherny,super barvicky a aplikace! Preji pohodovy tyden,Monika....

    OdpovědětVymazat
  5. tu vonu citim az sem....aj my sme chceli piect chlebik...ale cas nevydal :)

    OdpovědětVymazat
  6. Chlebík vyzerá fantasticky a určite tak aj chutil :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Jituško, to je tedy dobrota! Olivy, sušená rajčata, bylinky to mi zní jako báseň! To musím zkusit!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Jituška,

    mňamky, mňamky a to ani nehovorím o tej nádhernej koreničke :)
    Jana

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Jituško,
    Tvůj chlebík vypadá báječně.
    Určitě jste si báječně pochutnaly.
    Recept si napíšu a třeba někdy vyzkouším.
    Mám s pečením chleba špatné zkušenosti,
    jednou jsme to s kamarádkou zkoušeli a měli jsme placku přes celý plech :o(((
    Měj se moc krásně
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  10. úplně se mi sbíhají sliny:) to musela být dobrota

    OdpovědětVymazat
  11. MILÁ JITUŠKO ,
    VYPADÁ TO VELMI LÁKAVĚ TAN BUDE KŘUPAVOUČKÝ A TA CHUT HNED SI RECEPTÍK OPÍŠI.
    KRÁSNÝ A POHODOVÝ VÍKENDÍK-
    ADÉLA

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

♥ Záložky ♥ Amore ♥

Špulky a knoflíčky

Časopis Venkov & styl

Houpací koníčci