Víno a růžičková kapustička
... jsou věci, které se k sobě moc nehodí,
ale může z těchto dvou "surovin" a ještě dalších
vzniknout moc dobrá polévka.
V zimním období je naše nejoblíbenější
a jmenuje se
BAVORSKÁ KAPUSTIČKOVÁ POLÉVKA
Recept na rychlou a dobrou polévku je
podle loňského (2015) lednového Apetitu:
1 kg očištěných růžičkových kapustiček uvaříme v osolené vodě cca 12 minut (já používám parní hrnec) a zchladíme studenou vodou. V hrnci opečeme cibuli na másle dosklovita, přidáme 1 lžičku sušené majoránky, 1/2 lžičky kmínu (dala jsem mletý), zalijeme 50 ml bílého vína a necháme odpařit. Přilijeme 750 ml zeleninového vývaru a 250 ml smetany ke šlehání. Přivedeme k varu a vaříme 8 minut.
Část vařených kapustiček nakrájíme a odložíme a zbytek rozmixujeme do polévky. Osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Přidáme odložené nakrájené kapustičky a polévka je hotová.
Minulý víkend jsme k této polévce měli
ŠKVARKOVÉ BANKETKY
z letošního lednového čísla časopisu Krásný venkov.
Dělala jsem je z poloviční dávky (cca 40 kusů) a recept je tady:
Mějte hezké dny.
O víkendu a začátkem týdne nás čeká opět jaro !!!
Jitu,
OdpovědětVymazatjá se přiznám,že růžičkovou kapustu moc nemusím, ale to bílé vínko bych si dala ;-)
Krásný víkend!
Vypada to vsechno bajecne, kombinace vina a kapusty me sokovala:-), opravdu by me to nenepadlo:-). M.
OdpovědětVymazatJitko, já koukám taky jako blázen kapustičky-víno... kapustičky miluju a myslím, že ta polévka bude fakt dobrá..banketky a škvarkové to bych si taky dala .. já tady vařím nožičky na sulc .. plno lidí by se asi vyděsilo .. my to máme rádi..
OdpovědětVymazatKrásné dny přeju. jarka
Jitu, tenhle recept povýšil kapustu na něco velmi elegantního a banketky - to je jako třešnička na dort.
OdpovědětVymazatPřeji hezké dny, Helena
Já mám kapustu ráda, ale moje rodina ne, polévku si zkusím uvařit. Mě nevadí, že ji budu mít víckrát.
OdpovědětVymazat