Cukrárny v době první republiky
Úplně poslední den výstavy jsme navštívili
Historické cukrárny
aneb sladký život naši prarodičů
na zámku v Novém Městě nad Metují.
Pár slov z historie cukráren:
Cukrárny díky charakteru svého sortimentu byly považovány
za luxusnější obchody a tomu odpovídalo také jejich vybavení.
Nábytek i zařízení bylo vždy vybíráno s ohledem na zákazníka
- tradiční i moderní a své zákazníky cukráři překvapovali
technickými novinkami.
Příjemné prostředí a ochotný personál byly samozřejmostí,
čistota musela být patrná na první pohled.
Větší provozovny nabízely i možnost přímé konzumace s posezením,
což při spokojenosti zákazníků zajišťovalo
větší prodej i obrat.
Sortiment cukráren většinou obsahoval zboží vlastní výroby
od zákusků, dortů, bábovek, perníků až po bonbóny
nebo čokoládové cukrovinky a samozřejmě zmrzlinu.
Ostatní zboží bylo dodáváno různými tuzemskými
i zahraničními firmami.
Bylo opravdu na co koukat:
formičky, pudinkové formy, různá vykrajovátka, odměrky...
Kovové cenovky:
Výuční list Karla Cejnara v řemeslu cukrářském z roku 1914:
Velká plechovka Orion na cacao:
Lahvičky od trestí:
Různé druhy balení zboží:
Krásné podnosy a etažéry s výrobky cukrářů:
Takovou špajzku by určitě uvítala nejedna z nás:
Nakonec něco z receptáře našich (pra)babiček:
Pohankový nákyp s ovocem
Pohanku nech přes noc ve vodě a druhý den spař.
Kastrol vymaž máslem a vysyp strouhankou.
Přidej polovinu pohanky a na tenké plátky nakrájená jablka,
přidej sušené a předem namočené švestky,
posyp cukrem, skořicí a zaklop zbytkem pohanky.
Dej péci 1/2 hodiny.
Přeji vám krásné svatováclavské časy ♥
fuuu to je kráááásne a ďakujem za recept...skúsim :) pohánku mam rada, ale vždy som ju jedla na spôsob rizota. Tak teraz skúsim na sladko, pa Zuzana
OdpovědětVymazatPohanku mám také ráda, recept určitě vyzkouším.
VymazatBezvadná výstava, takovou bych chtěla u nás. A také zažít takovou cukrárnu. Kávičku a nějaký sladký kousek, krásné stolečky, ochotný personál....No o tom si můžeme nechat jen zdát. Zdraví Iwka
OdpovědětVymazatMám moc ráda staré věci a na výstavě jsem si to moc užila, nádhera a elegance dohromady.
VymazatJítu,také jsem tam v létě byla☺A zaujal mě tam mimo jiné i těžký životní příběh jednoho cukráře.
OdpovědětVymazatJá jsem se o výstavě dozvěděla až poslední týden v srpnu, tak jsme to stihli úplně na poslední chvíli.
VymazatPerfektní výstava,měla bych taky vyrazit a načerpat inspiraci.
OdpovědětVymazatRenata
Mám ráda výstavy, které připomínají staré časy.
VymazatJitu, to musela být nádherná výstava.
OdpovědětVymazatŽe bych zkusila ten nákyp...?
Měj pohodové odpoledne, Helena
Bylo na co koukat a co obdivovat, nákyp určitě vyzkouším.
VymazatHezké podzimní dny !!!
Do Kolína jezdíme také moc rádi. S mým manžílkem totiž obrážíme podniky, kde mají profi kávovary. A teď nemyslím takové ty za deset tisíc korun, ale opravdu věci, které se hodí do prvotřídního gastro podniku. Doufám, že si v brzké době také otevřeme cukrárnu a všechny vás tam jednou pohostím.
OdpovědětVymazat