30. srpna 2010

Levandulové sušenky (Petits sablés a la lavande)

I když se vám možná zdá, že sušené levandulové kvítky patří spíše do prádelníku, najde jejich příjemná nasládlá vůně uplatnění také v kuchyni. Používají se například k ochucení sušenek, do dušených, opékaných nebo pečených jablek, hruškových a kdoulových kompotů, do sladkých krémů či čokolád. To je úvod tohoto receptu podle kuchařky a levandulové sušenky jsem prostě musela vyzkoušet jako velká milovnice této rostlinky.


Recept: 100 g másla a 50 g cukru krupice dáme do mixéru s kovovým nožem a mixujeme, dokud není směs světlá a nadýchaná. Přidáme 125 g hladké mouky, 1 lžíci kukuřičné mouky, 1 lžíci mletých mandlí, 1 lžičku pomerančové vody (nemám, dala jsem obyčejnou), 2 lžičky sušených levandulových květů a 1 celé vejce. Mixujeme, dokud se z těsta neutvoří koule (ta se mi neudělala, těsto bylo dost měkké). Těsto uložíme na 20 minut do chladničky (měla jsem ho tam cca 3 hodiny).


Troubu předehřejeme na 190 st. C. Plech jsem vyložila pečícím papírem Důležitá informace: studenou pracovní plochu a váleček na těsto posypeme moukou. Těsto je velmi lepivé, brala jsem ho z lednici po částech jen na vyválení a i tak jsem musela hodně podsypávat moukou (možná je to i tím, že byly zrovna horka, třeba nyní když se ochladilo by to šlo lépe). Těsto rozválíme na tenkou placku a vykrájíme z něho kolečka o průměru 6 cm a rozložíme na plech. V hrnku smícháme žloutek se 2 lžičkami vody a vzniklou glazurou potřeme kolečka. Pečeme 12 minut dozlatova (mě stačilo cca 10 minut).
Sušenky jsem nechala vychladnout na drátěné podložce. V dobře uzavřené plechovce vydrží až týden. To mohu potvrdit - stále je chodím mlsat, ještě jich několik zbývá. Sušenky opravdu voní levandulí a i po týdnu mají stále stejnou chuť.

Milovnicím levandule (a nás je tu opravdu hodně) přeji ať se sušenky podaří a myslím, že je určitě zase někdy upeču, třeba jako vzpomínku na horké léto.

26. srpna 2010

Provensálský kečup (Ketchup a la provencale)

Jestli máte doma takovou úrodu rajčat jako my, tak se hodí recept na provensálský kečup. My jsme doma vyzkoušeli už hodně receptů, potom jsme ho dlouho nedělali a až tento mě donutil pustit se do jeho výroby. A musím říci, že je výborný - mírně pálivý, hustý tak akorát, ale hlavně moc dobrý ...


Nejdříve dáme do velkého hrnce 1,5 kg rajčat nakrájených na čtvrtky, 1 kg cibule nakrájené na plátky a 4 lžíce olivového oleje. Přiklopíme a dusíme na nízké teplotě za častého zamíchání 30 - 40 minut. Necháme trochu vychladnout a rozmixujeme na hrubé pyré. Přidáme 4 lžíce vody, 100 g cukru krupice, 125 ml červeného vinného octa. Vaříme bez pokličky na nízké teplotě za občasného zamíchání 30 minut a odstavíme.



Do směsi vmícháme 1 vrchovatou lžičku jemné mořské soli, 1 lžíci dijonské hořčice, 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, 1 lžičku mleté papriky, 1/2 lžičky kajenského pepře, 1/2 lžičky sušeného tymiánu a 1 lžičku mletého zázvoru. Směs necháme několik minut chladnout a potom protlačíme jemným sítem do mísy. Necháme vychladnout.

Studený kečup jsem dávala do malých sklenic a v troubě sterilovala. Dle receptu má nesterilovaný vydržet v lednici až 1 měsíc. Já jsem nechala 1 skleničku v lednici na zkoušku, jestli tak dlouho vydrží.
Malá poznámka v receptu nakonec:
Šťavnatá rajčata dusíme s cibulí, dokud se nerozvaří, a pak je propasírujeme. Získáme tak základ pro báječně chutnou omáčku.


23. srpna 2010

Provence - Škola provensálské kuchyně






Tato úžasná kniha vyšla již koncem loňského roku a po dlouhém rozhodování jsem si ji letos na jaře koupila a musím přiznat, že mě vtáhla do děje a už mě nepustila. Na 355 stranách vám představí šéfkuchař - mistr provensálské kuchyně - Gui Gedda ingredience a provensálskou kuchyni ve formě týdenního kurzu vaření. Recepty jsou zpočátku velmi jednoduché a až dojdete k nedělnímu menu budete už mistry této kuchyně. Možná to trochu zlehčuji, ale pro mě je tato kuchařka úžasným zdrojem inspirací a dobrého jídla. Vaří se z čerstvých surovin a právě léto nabízí možnost tyto recepty vyzkoušet.

Ráda se s vámi podělím o dobroty, které jsem zatím vyzkoušela. A tak se brzy můžete těšit na Ketchup a la provencale, Petits sablés a la lavande, Beignets de courgettes ...

11. srpna 2010

Cuketové léto

Cukety pěstujeme mnoho let a letos se obzvláště povedly. Máme na zahradě tři ohromné rostliny a na nich cukety uzrávají jedna za druhou. Sklízím je skoro obden. Zpracovávat je už ani nestačím. Proto se mi hodí časopis Žena a kuchyně - 100 x cuketa, který dnes vyšel a obsahuje stovku cuketových receptů. Mnoho z nich je opravdu lákavých a určitě je v nejbližších dnech vyzkouším. Je to dobrá inspirace pro všechny, kteří mají cuketu rádi ve všech podobách.






9. srpna 2010

Můj malý medvídek ...




... medvídek mého dětství, kterého jsem si ušila jako malá desetiletá holka. Jenom si pamatuji, že podle předlohy v časopise jsme si s kamarádkou ušily každého svého medvídka. Šicí stroj nebyl a tak pěkně všechno ušít v ruce. Vím, že není dokonalý, ale mě se i po těch letech líbí a jsem ráda, že se mi uchoval jako vzpomínka na krásné bezstarostné časy dětství.

4. srpna 2010

Moje první výhra v soutěži



Zúčastnila jsem se soutěže u Ivetky na jejím blogu http://lenaahan.blogspot.com a usmálo se na mě štěstí a vyhrála jsem tento krásný jehelníček a ještě navíc srdíčko. Mám z nich velkou radost, jsou překrásné a budou mi sloužit jako dekorace v plánovaném šicím koutku, protože dávat do nich jehličky je opravdu škoda.
Ivetko moc děkuji - je to nádhera !!!

3. srpna 2010

První výročí ...

Dnes je to právě rok,
kdy se na blogu objevil můj první příspěvek.
Mnohému jsem se za tu dobu naučila
a díky němu jsem poznala
mnoho tvořilek a šikovných rukou,
které jsou pro mě velkou inspirací
a zdrojem mnoha nápadů.
Děkuji Vám všem
za milé návštěvy i komentáře,
které mě posunují
v tvoření i nápadech stále dopředu.
Ještě jednou díky Vám všem
za krásné inspirace a nápady, které u Vás nacházím
a i já se budu snažit,
aby můj blog měl stále co nabídnout.