26. srpna 2010

Provensálský kečup (Ketchup a la provencale)

Jestli máte doma takovou úrodu rajčat jako my, tak se hodí recept na provensálský kečup. My jsme doma vyzkoušeli už hodně receptů, potom jsme ho dlouho nedělali a až tento mě donutil pustit se do jeho výroby. A musím říci, že je výborný - mírně pálivý, hustý tak akorát, ale hlavně moc dobrý ...


Nejdříve dáme do velkého hrnce 1,5 kg rajčat nakrájených na čtvrtky, 1 kg cibule nakrájené na plátky a 4 lžíce olivového oleje. Přiklopíme a dusíme na nízké teplotě za častého zamíchání 30 - 40 minut. Necháme trochu vychladnout a rozmixujeme na hrubé pyré. Přidáme 4 lžíce vody, 100 g cukru krupice, 125 ml červeného vinného octa. Vaříme bez pokličky na nízké teplotě za občasného zamíchání 30 minut a odstavíme.



Do směsi vmícháme 1 vrchovatou lžičku jemné mořské soli, 1 lžíci dijonské hořčice, 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, 1 lžičku mleté papriky, 1/2 lžičky kajenského pepře, 1/2 lžičky sušeného tymiánu a 1 lžičku mletého zázvoru. Směs necháme několik minut chladnout a potom protlačíme jemným sítem do mísy. Necháme vychladnout.

Studený kečup jsem dávala do malých sklenic a v troubě sterilovala. Dle receptu má nesterilovaný vydržet v lednici až 1 měsíc. Já jsem nechala 1 skleničku v lednici na zkoušku, jestli tak dlouho vydrží.
Malá poznámka v receptu nakonec:
Šťavnatá rajčata dusíme s cibulí, dokud se nerozvaří, a pak je propasírujeme. Získáme tak základ pro báječně chutnou omáčku.


8 komentářů:

  1. Jitu, tak to je suprový recept, určitě vyzkouším :o) ... u nás se kečupu sní spousta, ale nikdy jsem nedělala domácí...a protože i u nás se rajčat letos urodilo hodně, budeme mít díky tobě BIO-kečup...díky za receptík a krásný víkend...Radka

    OdpovědětVymazat
  2. I když ne "ketchupová" recept chválím za použité dochucovadla. Zdá se bude voňavý :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Jitko, tem vypadá úžasně. Já bez kečupu žít můžu, ale mám mírně "kečupové" dítě, tak budu alespoň vědět, co jí...
    Krásný den, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Jituš,
    ten kečup vypadá úžasně na těch fotkách!!!
    Já bych si ho tedy dala!!
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  5. Ahojky Jituš,

    teda, tak i když kečup moc nemusím, tak Tvůj vypadá lákavě a rozhodně ne jako kupovaný. Musí mít osobitou chuť a hned bych si ho dala..

    Pohodový den. Eva

    OdpovědětVymazat
  6. Letos je dostatek rajských jablíček, zkusím a moc děkuji za inspiraci ...děkuji Mokopa

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem tu sice nová,ale hnedka se zapojím do řady obdivovatelek:O).Díky za receptík-určitě ho vyzkoušíme.Není nic lepšího než domací rajčátka a z nich uvařené dobroty.Přeji Vám všem krásně prožité poslední prázdninové dny....a ještě jednou díky Laura

    OdpovědětVymazat
  8. můžu se zeptat jakou trvanlivost má sterilovaný kečup? a jak přesně steriluješ? jinak taky miluji Provence a miluju tvoje stránky.

    gurmankalenulka.blogspot.com

    OdpovědětVymazat