Vůně Itálie z římského hrnce
Poprvé jsem ho dělala s vepřovými kotletami, byly výborné, i když možná o trochu chtělo prodloužit čas pečení. Na podruhé jsem připravila vykoštěné kuřecí stehenní řízky a pekla o 15 minut déle než je v receptu. Jídlo bylo perfektní a vůně se nesla po celém bytě. Kdo má rád jídlo provoněné bylinkami, tak ho tento recept určitě nezklame. Oproti originálu jsem brambory oloupala, česnek taky a nepoužila jsem piniové oříšky.
Dokonale pečené římské kotlety (pro 4 osoby):
4 vepřové kotletky s kostí
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
12 menších brambor (nejlépe pevná salátová odrůda A)
janovské pesto (směs bazalky, piniových ořechů, česneku, olivového oleje)
hrst pistáciových ořechů
špetka kmínu
olivový olej
2 čerstvé vavřínové lístky (bobkové listy)
1 citrón
1 celá hlavička česneku (neloupeme, jen podélně přepůlíme)
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
12 menších brambor (nejlépe pevná salátová odrůda A)
janovské pesto (směs bazalky, piniových ořechů, česneku, olivového oleje)
hrst pistáciových ořechů
špetka kmínu
olivový olej
2 čerstvé vavřínové lístky (bobkové listy)
1 citrón
1 celá hlavička česneku (neloupeme, jen podélně přepůlíme)
Římský hrnec namočíme hodinu před přípravou do vody. Syrové brambory omyjeme pod tekoucí vodou a přepůlíme nebo rozčtvrtíme. Dáme na dno hrnce, osolíme, přidáme špetku kmínu a kapku olivového oleje.
Kotlety lehce naklepeme, u kosti a na okrajích nařízneme, osolíme, opepříme a vrchní stranu pomázneme pestem. Maso rozprostřeme na vrstvu brambor, na každou kotletku položíme plátek citrónu a lístek vavřínu.
Od té doby, co mám krásný vavřínový keřík v květináči, zanevřela jsem na sušený bobkový list. Ne každému se doma zelená vavřín, proto sáhněte do skříňky s kořením a vylovte z ní dva usušené bobkové listy a vhoďte je do hrnce. Nasekejte malou hrst vyloupaných jader pistáciových ořechů a posypte jimi maso. Celou česnekovou hlavičku přepulte a vložte ji do hrnce. Přidejte pár kapek olivového oleje, pár kapek citrónové šťávy a upusťte špetku hrubě mleté mořské soli.
Teprve nyní ji rozehřejte na 190 °C a pečte cca 2 hodinky. Až poklici sejmete, vyvalí se na vás velmi vznešená vůně masa prosycená božským vavřínem, smyslným citrónem a nevtíravými tóny česneku. Pečený česnek můžete vymáčknout ze slupek rovnou do talíře a použít ho jako skvělou přílohu k masu. Dávno se z něj vytratila jeho štiplavost a výrazná vůně se krásně upozadila. Můžete ho přimíchat k majonéze a podávat jako doplněk k pečenému masu. Ale bez majonézy se docela dobře obejdete, protože v hrnci se upekl kompletní labužnický zážitek.
Kotlety lehce naklepeme, u kosti a na okrajích nařízneme, osolíme, opepříme a vrchní stranu pomázneme pestem. Maso rozprostřeme na vrstvu brambor, na každou kotletku položíme plátek citrónu a lístek vavřínu.
Od té doby, co mám krásný vavřínový keřík v květináči, zanevřela jsem na sušený bobkový list. Ne každému se doma zelená vavřín, proto sáhněte do skříňky s kořením a vylovte z ní dva usušené bobkové listy a vhoďte je do hrnce. Nasekejte malou hrst vyloupaných jader pistáciových ořechů a posypte jimi maso. Celou česnekovou hlavičku přepulte a vložte ji do hrnce. Přidejte pár kapek olivového oleje, pár kapek citrónové šťávy a upusťte špetku hrubě mleté mořské soli.
Teprve nyní ji rozehřejte na 190 °C a pečte cca 2 hodinky. Až poklici sejmete, vyvalí se na vás velmi vznešená vůně masa prosycená božským vavřínem, smyslným citrónem a nevtíravými tóny česneku. Pečený česnek můžete vymáčknout ze slupek rovnou do talíře a použít ho jako skvělou přílohu k masu. Dávno se z něj vytratila jeho štiplavost a výrazná vůně se krásně upozadila. Můžete ho přimíchat k majonéze a podávat jako doplněk k pečenému masu. Ale bez majonézy se docela dobře obejdete, protože v hrnci se upekl kompletní labužnický zážitek.
Jituško,vůně vavřínu mně přitáhla a recept vyzkoušíme na faře.Děkuji za tip, aspoň provětrám svoje kuchařská klišé ;o))
OdpovědětVymazat