6. března 2010

Vůně Itálie z římského hrnce

Již několik let vlastním římský hrnec a zatím měl pouze jednu premiéru a na dlouhou dobu skončil zastrčený v polici. Až letos mě na mých oblíbených stránkách http://www.gurmanka.cz/ zaujal recept "Dokonale pečené římské kotlety" a bylo rozhodnuto, že tento recept musím vyzkoušet.

Poprvé jsem ho dělala s vepřovými kotletami, byly výborné, i když možná o trochu chtělo prodloužit čas pečení. Na podruhé jsem připravila vykoštěné kuřecí stehenní řízky a pekla o 15 minut déle než je v receptu. Jídlo bylo perfektní a vůně se nesla po celém bytě. Kdo má rád jídlo provoněné bylinkami, tak ho tento recept určitě nezklame. Oproti originálu jsem brambory oloupala, česnek taky a nepoužila jsem piniové oříšky.



Dokonale pečené římské kotlety (pro 4 osoby):
4 vepřové kotletky s kostí
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
12 menších brambor (nejlépe pevná salátová odrůda A)
janovské pesto (směs bazalky, piniových ořechů, česneku, olivového oleje)
hrst pistáciových ořechů
špetka kmínu
olivový olej
2 čerstvé vavřínové lístky (bobkové listy)
1 citrón
1 celá hlavička česneku (neloupeme, jen podélně přepůlíme)
Římský hrnec namočíme hodinu před přípravou do vody. Syrové brambory omyjeme pod tekoucí vodou a přepůlíme nebo rozčtvrtíme. Dáme na dno hrnce, osolíme, přidáme špetku kmínu a kapku olivového oleje.
Kotlety lehce naklepeme, u kosti a na okrajích nařízneme, osolíme, opepříme a vrchní stranu pomázneme pestem. Maso rozprostřeme na vrstvu brambor, na každou kotletku položíme plátek citrónu a lístek vavřínu.
Od té doby, co mám krásný vavřínový keřík v květináči, zanevřela jsem na sušený bobkový list. Ne každému se doma zelená vavřín, proto sáhněte do skříňky s kořením a vylovte z ní dva usušené bobkové listy a vhoďte je do hrnce. Nasekejte malou hrst vyloupaných jader pistáciových ořechů a posypte jimi maso. Celou česnekovou hlavičku přepulte a vložte ji do hrnce. Přidejte pár kapek olivového oleje, pár kapek citrónové šťávy a upusťte špetku hrubě mleté mořské soli.
Teprve nyní ji rozehřejte na 190 °C a pečte cca 2 hodinky. Až poklici sejmete, vyvalí se na vás velmi vznešená vůně masa prosycená božským vavřínem, smyslným citrónem a nevtíravými tóny česneku. Pečený česnek můžete vymáčknout ze slupek rovnou do talíře a použít ho jako skvělou přílohu k masu. Dávno se z něj vytratila jeho štiplavost a výrazná vůně se krásně upozadila. Můžete ho přimíchat k majonéze a podávat jako doplněk k pečenému masu. Ale bez majonézy se docela dobře obejdete, protože v hrnci se upekl kompletní labužnický zážitek.

1 komentář:

  1. Jituško,vůně vavřínu mně přitáhla a recept vyzkoušíme na faře.Děkuji za tip, aspoň provětrám svoje kuchařská klišé ;o))

    OdpovědětVymazat