25. března 2010

Vůně borůvek, skořice a perníku



Borůvkový koláč se strouhaným perníkem je jeden z mých nejoblíbenějších. A tak jsem si dnes připoměla krásné červnové dny, když se kuchyní nesla vůně borůvek, skořice a perníku. Jde původně o starý recept, který jsem kdysi získala na stránkách http://www.oetker.cz/ a pro zajímavost tam byly uvedeny původní (historické) náklady na výrobu v částce 8,10 Kč.
Recept na koláč:
60 g másla, sádla nebo Hery
60 g cukru
2 vejce
300 g polohrubé mouky
1 balíček kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
200 ml mléka
500 g borůvek
100 g perníku na strouhání
Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Pak přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem, sůl, mléko a nakonec sníh ze 2 bílků.
Těsto rozetřeme na plech (asi 32 x 40 cm) a posypeme hustě borůvkami. Na borůvky nastrouháme perník na strouhání, pocukrujeme a posypeme skořicí. Pečeme při teplotě 180 st. po dobu 30 - 40 minut.

2 komentáře:

  1. Ahoj Jitko ... mňam, borůvkový koláč je k nakousnutí ... :o)
    Krásné jarní dny. K.

    OdpovědětVymazat
  2. ňam ňam, ráda bych si nabídla :-)

    OdpovědětVymazat