Cukrárny v době první republiky


Úplně poslední den výstavy jsme navštívili

Historické cukrárny
aneb sladký život naši prarodičů

na zámku v Novém Městě nad Metují.


Pár slov z historie cukráren:

Cukrárny díky charakteru svého sortimentu byly považovány
za luxusnější obchody a tomu odpovídalo také jejich vybavení.
Nábytek i zařízení bylo vždy vybíráno s ohledem na zákazníka
- tradiční i moderní a své zákazníky cukráři překvapovali
technickými novinkami.

Příjemné prostředí a ochotný personál byly samozřejmostí,
čistota musela být patrná na první pohled.
Větší provozovny nabízely i možnost přímé konzumace s posezením,
což při spokojenosti zákazníků zajišťovalo
větší prodej i obrat.

Sortiment cukráren většinou obsahoval zboží vlastní výroby
od zákusků, dortů, bábovek, perníků až po bonbóny
nebo čokoládové cukrovinky a samozřejmě zmrzlinu.
Ostatní zboží bylo dodáváno různými tuzemskými
i zahraničními firmami.


Bylo opravdu na co koukat:

formičky, pudinkové formy, různá vykrajovátka, odměrky...



Kovové cenovky:


Výuční list Karla Cejnara v řemeslu cukrářském z roku 1914:


Velká plechovka Orion na cacao:


Lahvičky od trestí:


Různé druhy balení zboží:





Krásné podnosy a etažéry s výrobky cukrářů:



Takovou špajzku by určitě uvítala nejedna z nás: 




Nakonec něco z receptáře našich (pra)babiček:

Pohankový nákyp s ovocem

Pohanku nech přes noc ve vodě a druhý den spař.
Kastrol vymaž máslem a vysyp strouhankou.
Přidej polovinu pohanky a na tenké plátky nakrájená jablka,
přidej sušené a předem namočené švestky,
posyp cukrem, skořicí a zaklop zbytkem pohanky.
Dej péci 1/2 hodiny.




Přeji vám krásné svatováclavské časy  


Komentáře

  1. fuuu to je kráááásne a ďakujem za recept...skúsim :) pohánku mam rada, ale vždy som ju jedla na spôsob rizota. Tak teraz skúsim na sladko, pa Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pohanku mám také ráda, recept určitě vyzkouším.

      Vymazat
  2. Bezvadná výstava, takovou bych chtěla u nás. A také zažít takovou cukrárnu. Kávičku a nějaký sladký kousek, krásné stolečky, ochotný personál....No o tom si můžeme nechat jen zdát. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám moc ráda staré věci a na výstavě jsem si to moc užila, nádhera a elegance dohromady.

      Vymazat
  3. Jítu,také jsem tam v létě byla☺A zaujal mě tam mimo jiné i těžký životní příběh jednoho cukráře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se o výstavě dozvěděla až poslední týden v srpnu, tak jsme to stihli úplně na poslední chvíli.

      Vymazat
  4. Perfektní výstava,měla bych taky vyrazit a načerpat inspiraci.
    Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám ráda výstavy, které připomínají staré časy.

      Vymazat
  5. Jitu, to musela být nádherná výstava.
    Že bych zkusila ten nákyp...?
    Měj pohodové odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo na co koukat a co obdivovat, nákyp určitě vyzkouším.
      Hezké podzimní dny !!!

      Vymazat
  6. Do Kolína jezdíme také moc rádi. S mým manžílkem totiž obrážíme podniky, kde mají profi kávovary. A teď nemyslím takové ty za deset tisíc korun, ale opravdu věci, které se hodí do prvotřídního gastro podniku. Doufám, že si v brzké době také otevřeme cukrárnu a všechny vás tam jednou pohostím.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

♥ Záložky ♥ Amore ♥

Špulky a knoflíčky

Časopis Venkov & styl

Houpací koníčci