10. října 2017

Vůně podzimu


Hruškový džem
se skořicí, badyánem a zázvorem
  
Koření provoní, zázvor zahřeje a ve spojení se sladkou hruškou
je to pro mě jedna z vůní, která mi připomíná podzim.


Příprava je rychlá a jednoduchá:

1 kg oloupaných a nakrájených hrušek
trocha třtinového cukru
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
lžička skořice
půl lžičky badyánu
0,5 kg želírovacího cukru


Hrušky nakrájím na malé kousky a lehce prosypu
třtinovým cukrem, aby pustily šťávu
a nechám uležet cca 1 hodinu.

Dám do hrnce, přidám koření, zázvor a želírovací cukr.
Přivedu k varu, rozmixuji a pak vařím 5 minut.
Plním do skleniček, které obrátím dnem vzhůru.




Vůně džemu provoněla kuchyň
a já jsem neodolala
 a ještě teplým džemem jsem si potřela kousek domácí veky.



Přeji vám krásné slunečné říjnové dny !!!

14 komentářů:

  1. Asi půjdu na hrušky po takovém naladění...:-)
    Romana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V loni jsem dělala poprvé a letos už jsem musela ... je moc dobrá.
      Hezké podzimní dny !!!

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. To dělám chutě, ale je opravdu úžasná !!!
      Krásný podzim !!!

      Vymazat
  3. Jitu, ty pokušitelko! Zavařila jsem celer, aby bylo do bramborového salátu a řekla jsem pro letošek hotovo... Je pravda, že letos nemám ani hruškové chutney... Z tvých fotek úplně cítím tu vůni... Tak uvidíme :o)
    Měj hezké dny, pa Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá jestli jsem tě zlákala.

      Vymazat
  4. Džem vypadá skvěle, hrušky miluju, takže to musí být dobrota!

    OdpovědětVymazat
  5. škoda že u nás nejdou hrušky....
    všude samé thuje....
    Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás taky nejsou hrušky, musela jsem pro ně na trh.

      Vymazat
  6. Taky se chystám, ale na hrušková povidla, peču je v troubě. Nic jiného už doma nechtějí. Varianta se zázvorem je také zajímavá:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zázvor a koření jim dodá zajímavou chuť.

      Vymazat
  7. To musí být úžasný podzimní džem. Musí úžasně vonět. Určitě vyzkouším, děkuji za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt dobrý, kdo má rád koření a zázvor, tak určitě neodolá.

      Vymazat