19. února 2015

Jablečný koláč s fíkovým džemem

 
Dnes se s vámi podělím o recept na úžasný jablečný koláč s fíkovým džemem.
Právě ten mu dodá svěžest a jinou chuť než znáte.
 
Recept je z letošního únorového Apetitu, který hodnotil
Kuchařku z ostrova (Sardinie) od Karolíny Konečné.

 
Těsto: 300 g polohrubé mouky, 150 g krupicového cukru (já dávám méně), 1 lžička prášku do pečiva, 3 žloutky, 150 g másla, nastrouhaná citronová kůra.
 
Náplň: 2 - 3 větší jablka, 20 g vanilkového cukru, 2 lžíce brandy, 2 lžičky mleté skořice, 2/3 malé skleničky fíkového džemu.

 
Nejdříve si oloupeme jablka a nakrájíme na tenké plátky. V míse je smícháme s cukrem, skořicí a brandy.
Uděláme těsto, které má trochu drobivější konzistenci. 1/3 těsto si odkrojíme a odložíme, zbylé namačkáme rukama do formy (průměr cca 27 cm) a předem  ji vymažeme a vysypeme moukou. Na těsto dáme fíkový džem, na něj jablka a navrch rozdrobíme zbývající těsto. Pečeme na 180 st asi půl hodiny.

 
 
Koláč jsme pekli doma už dvakrát a jenom se po něm zaprášilo. 
 
Největší investicí je určitě fíkový džem,
kterého jsem dala půl skleničky a tak zbyde ještě na další koláč.
 
Odkaz na stránky autorky, kde najdete i několik dalších receptů a mnoho jiného:
 

5 komentářů:

  1. Jitu, ten vypadá výborně! Dokonce asi nebudu muset investovat - myslím, že mám jednu fíkovou marmeládu z Chorvatska ve špajzu :o)
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá báječně .... a možná menší investice bude si tu marmeládů z fíků vyrobit:-))

    OdpovědětVymazat
  3. O víkendu jdu do něj, má všechny atributy úspěchu...

    OdpovědětVymazat
  4. Dnes jsem koláč upekla, byl to můj úplně první koláč v životě :) a byl skvělý! Snědli jsme ho na posezení. Manžel, děti, já i děda. Dekuji za inspiraci. Už je zařazen v mém receptáři. Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se povedl, u nás doma je oblíbený.

      Vymazat