25. srpna 2011

Horké ovoce pod křupavou pokrývkou


Tento moučník peču jenom v létě, protože ho mám spojený s prázdninovou pohodou a teplými letními večery. Podává se teplý, dobrý je i vychlazený. Základ ovoce tvoří podušená jablka a zbytek je lesní ovoce podle vaší fantazie nebo co příroda nabízí a dá se dělat i ze zmražených zásob.


Recept je velmi jednoduchý:
Těsto:
200 g hladké mouky, ½ prášku do pečiva, 85 g na kousky nakrájeného másla, 50 g krupicového cukru (nejlépe hnědého), 150 ml mléka a nastrouhaná kůra z 1 citronu.
Všechny suroviny bez mléka zpracujeme na drobenku a nakonec přidáme mléko a lehce promícháme.
Dále budeme potřebovat 450 g nakrájených jablek, 250 g lesního ovoce, 250 g mascarpone nebo zakysané smetany, 85 g krupicového cukru (hnědého), 25 g másla.

Zapékací formu o obsahu 1,5l vymažeme máslem. Oloupaná jablka nakrájená na plátky smažíme na másle asi 3 minuty, až začnou měknout. Dáme do formy, přidáme cukr a lesní ovoce a promícháme. Troubu předehřejeme na 200°C (elektrickou), 180°C (horkovzdušnou). Na ovoce v zapékací formě dáme mascarpone nebo smetanu a pak kopečky těsta. Pečeme 20 až 25 minut, až kopečky těsta vyběhnou a zezlátnou. Před podáváním necháme 5–10 minut vychladnout.


Přeji Vám dobrou chuť a pohodové a slunečné poslední srpnové dny.

5 komentářů:

  1. Leni, to bude asi výborná dobrůtka, díky za recept, určitě vyzkouším.
    Krásný víkend
    Iva

    OdpovědětVymazat
  2. Jituško, dezert vypadá báječně! Mám ráda takové, kde je víc ovoce než těsta!
    Díky za recept, přeji krásné dny.
    Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Jitko, to vypadá výborně. Určitě vyzkouším. Díky za recept.
    Jana

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Jitko, dezertík vypadá opravdu báječně!
    Takové dobroty mám moc ráda velmi vychlazené :o)děkuji za recept a přeji krásný nedělní večer, Soňa

    OdpovědětVymazat