3. května 2011

Dobroty z červené čočky

Červená čočka je zajímavá svojí barvou i chutí a u nás doma si v jídelníčku našla svoje místo. Už jste se mnou dlouho nevařili, a tak vám nabízím hned dva recepty na její použití.

Prvním je letní pomazánka z červené čočky, kterou u nás doma máme moc rádi. Je výborná s čerstvým chlebem nebo pečivem, mám ji ráda s čerstvými rajčátky a bazalkou ze zahrady, a proto v zimě tyto dvě suroviny vynechávám, ale i tak je moc dobrá.




Budete potřebovat:

200 g červené čočky
5 lžic olivového oleje
3 stroužky česneku + na dochucení
1 cibule nakrájená na kostičky
1 mrkev, nastrouhaná na hrubém struhadle
kůra z jednoho citronu + šťáva podle chuti
asi 15 třešňových rajčátek
2 hrsti čerstvé bazalky
1,5 lžičky mořské soli

Čočku na cedníku několikrát propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Na oleji orestujte cibuli a utřený česnek. Potom přidejte mrkev a nastrouhanou citrónovou kůru a za občasného míchání společně restujte. Dejte si vařit půl litru vody. K cibulce a k mrkvi přidejte okapanou červenou čočku a společně opékejte asi pět minut. Občas promíchejte, podle potřeby můžete přidat trochu oleje tak, aby jím byla čočka obalená a nepřipalovala se. Zalijte směs vroucí vodou a přiklopte. Na velmi mírném plameni vařte patnáct až dvacet minut, občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a díky pravidelnému míchání získat „pomazánkovou“ konzistenci i bez mixování. Dochuťte solí a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla. Pak do ní ještě zamíchejte najemno nakrájená rajčátka, bazalku, citrónovou šťávu, sůl a utřený česnek podle chuti. Olivový olej se postará o to, aby pomazánka byla krásně krémová.






Druhým receptem je polévka z červené čočky. Může se zdát, že surovin pro její přípravu je velmi málo, ale i přesto je polévka úžasná s neobvyklou chutí, kterou jsme si zamilovali.






Budete potřebovat:

3 lžíce olivového oleje
1 velkou cibuli nakrájenou nadrobno
200 g červené čočky
1 l zeleninového vývaru nebo vody (já dávám 2 l a více na toto množství čočky, protože nemám ráda příliš husté polévky)
špetku mletého koriandru
nasekané lístky čerstvého koriandru nebo jinou bylinku
sůl nebo atlantské koření (je specialita bioprodejen, je směsí mořské soli, tří druhů pepře, koriandru a mořských řas) a kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu, případně trochu šťávy na dochucení

Na oleji v hrnci osmahněte cibulku a mletý koriandr. Vsypte propláchnutou čočku a zalijte ji vodou nebo vývarem. Uveďte do varu, pak plamen stáhněte a vše asi čtvrthodinku povařte. Čočka se varem částečně rozpadne a polévku přirozeně zahustí. Jakmile je čočka měkká, už polévku jenom dochuťte, ozdobte zelenými lístky i proužky citrónové kůry, případně trochou šťávy.



Přeji vám dobrou chuť a krásné májové dny !!!

7 komentářů:

  1. Červenou čočku máme doma moc rádi...salát a hlavně přidávám do zeleninové polévky...místo mouky ji používám jako zahušťovadlo třeba do bramboračky. Ovšem recept na pomazánku neznám ...suroviny mám doma, takže zítra hned vyzkouším :o)

    OdpovědětVymazat
  2. Jitko,
    čočku miluju klasickou, žlutou i červenou.
    Mňam.
    Krásný den

    Věrka

    PS:Bezvadné předchozí příspěvky.

    OdpovědětVymazat
  3. Jitu, polévku z ní vařím, a docela často, občas ji přidám i do zeleninových polévek, ale pomazánku neznám a moc ráda vyzkouším.
    Děkuji a hezký večer, pa Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam, tak to vypadá moc dobře a zajímavě. Děkuji za nápad.

    OdpovědětVymazat
  5. Jituško, pomazánku jsem dnes vyzkoušela. Sklidila veliký úspěch, a to i u výhradně masožravých rodinných příslušníků ;-). Doufám, že si zase díky Vám budu moct brzy vyzkoušet nějakou príma pochoutku! Děkuju za inspiraci a přeju krásný den. Vivi

    OdpovědětVymazat
  6. Milá Jitka, vďaka za inšpiráciu a nakopnutie, červenú šošovicu mám už dlhšie v špajzi a nejako som ju prehliadala. Ja mám rada aj len tak kaše s orientálnym korením (indické recepty na dály). Dobrú chuť a pekné dni! L

    OdpovědětVymazat