21. listopadu 2010

Vánoční minipolštářek s koníčkem

Motiv houpacího koníčka se mi moc líbí a když jsem objevila tuto předlohu, neodolala jsem a vyšila si ho na vánoční dekoraci. Opět jsem ušila minipolštářek a snad se Vám bude hodit i některá z dalších výšivek na přiloženém obrázku.






Všem přeji krásný předadventní týden a užijte si prvního sněhu a mrazů,
které paní Zima koncem listopadu slibuje.
Jitka

18. listopadu 2010

Vánoční minipolštářek

Malé vyšívané polštářky se mi moc líbí, a proto jsem si vyšila jeden s vánočním motivem a letos s námi prožije již třetí vánoce. Hodí se jako malá dekorace kdekoliv a u nás doma zdobí okno v kuchyni zavěšený na ratanovém závěsu s břečťanem. Ráda se s vámi podělím o jeho předlohu a přidávám ještě další , která s tímto polštářkem krásně ladí. Velikost polštářku je necelých 9 x 9 cm.





Moc bych chtěla poděkovat Evičce http://hortenzie.blogspot.com/
za ocenění mého blogu,
moc si ho vážím a děkuji za něj.

15. listopadu 2010

Vánoční stužky

Vánoční stužky v zeleno-červené barvičce jsem si koupila v obchůdku Nanu Nana, kde mají mnoho vánočních dekorací. Je to obchod s německým zbožím, některé je až na hranici kýče, ale dají se tam najít i pěkné věci na dekoraci. Zatím jsem odolala a koupila jsem si jenom tyto stužky, které se určitě hodí na tvořeníčko.

13. listopadu 2010

Dušené hovězí maso po provensálsku (Daube de boeuf a la provencale)

Další jídlo z provensálské školy vaření je dušené hovězí po provensálsku, které je náročnější pouze na počet surovin, ale jinak celkem jednoduché.
Nejdříve si připravíme marinádu, která je uvedena na 2 kg masa:
5 stroužků česneku nakrájených na plátky, 3 mrkve nakrájené na plátky, 2 řapíky celeru nakrájené nadrobno, 2 velké cibule nakrájené nadrobno, proužek sušené pomerančové kůry dlouhý 7 cm, 3 snítky petrželky s hladkými listy, 2 snítky tymiánu, 2 bobkové listy, 1 lžička lístků saturejky, 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, 12 rozdrcených kuliček pepře, 4 rozdrcené jalovčinky, 4 hřebíčky, 2 lžíce červeného vinného octa, 750 ml červeného vína, jemná mořská sůl a mletý černý pepř.
Seznam přísad se možná zdá příliš dlouhý, ale všechny prvky mají svoji roli. Tato marináda se tradičně používá na daube z hovězího masa, hodí se i na maso jehněčí.
Hovězí maso nakrájíme na kousky o hranách cca 5 cm, dáme do mísy a přelijeme marinádou. Mísu přikryjeme a maso necháme marinovat na chladném místě přes noc.
Druhý den maso vyjmeme z marinády, osušíme papírovými utěrkami a odstraníme z něho případné lepkavé nečistoty. Marinádu procedíme do mísy. Odložíme zvlášť tekutinu a zvlášť pevné přísady.

V hluboké pánvi nebo kastrolu rozehřejeme na středně silném ohni olivový olej, přidáme 300 g anglické slaniny nakrájené na kostičky a 1 nakrájenou cibuli a za častého míchání opékáme 3 - 5 minut. Přidáme hovězí maso, zaprášíme 2 lžícemi hladké mouky a opékáme 10 minut za častého míchání a obracení, dokud ze všech stran nezmění barvu.
Vmícháme okapané pevné přísady marinády, opékáme za častého míchání 5 minut, potom přilijeme marinádu. Podle potřeby doplníme vroucí vodou - suroviny by měly být zakryté tekutinou.

Zmírníme oheň, pánev nebo kastrol přiklopíme a pokrm velmi mírně vaříme nejméně 3 hodiny. Osolíme a opepříme, odstavíme a necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne.

Jídlo jsem vařila přesně podle receptu pouze z poloviční dávky masa, tak i marinády a stačilo nám na 5 porcí. Jedli jsme ho čerstvě uvařené a i odležené den a půl v lednici, a to chutnalo mnohem více než čerstvé. Z ingrediencí jsem pouze vynechala jalovčinky a petrželku jsem použila kadeřavou.
Jako přílohu jsem použila tradiční knedlík, ale v originále doporučují panisse - cizrnový chlebíček, který určitě také vyzkouším.

Bez proužku sušené pomerančové kůry v marinádě s červeným vínem by však daube nebylo autentické. Kůru jsem okrájela z pomeranče a jak praví kuchařka snažte se nezakrojit do dužniny a nechte na ní tenkou bílou ochranou vrstvu. Pruhy kůry pověste na suché, teplé místo - třeba na háček poblíž sporáku. Pruhy budou suché během 2 až 3 dnů.

Tolik informace k receptu a můžete se pustit směle do vaření, daube určitě stojí za to.

8. listopadu 2010

Příspěvek č. 100 ... vzpomínkový

Tento jubilejní příspěvek
bych chtěla věnovat mojí babičce z maminčiny strany,
kterou mám ve vzpomínkách jen mlhavě zapsanou
z mých raných dětských let.
Letos už to bude 33 let kdy zemřela
a jako památka na ni mi zůstalo několik krásných starých fotografií,
pár drobností a tato výšivka,
kterou vyšívala jako mladá dívka.
Je nádherně zachovalá, látka má patinu starých časů
a i když je to jenom malý obrázek,
má mě pro velkou cenu.
Je to vzpomínka na blízkého člověka,
na část mé rodiny, na dětství ...






3. listopadu 2010

"My little heart" November

V měsíci listopadu jsou dlouhé večery, a proto je více času na ruční práce. Předposlední políčko kalendáře proto patří dívce s vyšíváním. A zbývá vyšít poslední políčko, které určitě bude mít podobu vánoc a "My little heart" roku 2010 bude uzavřeno.