18. února 2016

Víno a růžičková kapustička


... jsou věci, které se k sobě moc nehodí,
ale může z těchto dvou "surovin" a ještě dalších
vzniknout moc dobrá polévka.
V zimním období je naše nejoblíbenější
a jmenuje se

BAVORSKÁ KAPUSTIČKOVÁ POLÉVKA


Recept na rychlou a dobrou polévku je
podle loňského (2015) lednového Apetitu:


1 kg očištěných růžičkových kapustiček uvaříme v osolené vodě cca 12 minut (já používám parní hrnec) a zchladíme studenou vodou. V hrnci opečeme cibuli na másle dosklovita, přidáme 1 lžičku sušené majoránky, 1/2 lžičky kmínu (dala jsem mletý), zalijeme 50 ml bílého vína a necháme odpařit. Přilijeme 750 ml zeleninového vývaru a 250 ml smetany ke šlehání. Přivedeme k varu a vaříme 8 minut. 
Část vařených kapustiček nakrájíme a odložíme a zbytek rozmixujeme do polévky. Osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Přidáme odložené nakrájené kapustičky a polévka je hotová. 



Minulý víkend jsme k této polévce měli 

ŠKVARKOVÉ BANKETKY

 z letošního lednového čísla časopisu Krásný venkov.



Dělala jsem je z poloviční dávky (cca 40 kusů) a recept je tady:


Mějte hezké dny.

O víkendu a začátkem týdne nás čeká opět jaro !!!


5 komentářů:

  1. Jitu,
    já se přiznám,že růžičkovou kapustu moc nemusím, ale to bílé vínko bych si dala ;-)
    Krásný víkend!

    OdpovědětVymazat
  2. Vypada to vsechno bajecne, kombinace vina a kapusty me sokovala:-), opravdu by me to nenepadlo:-). M.

    OdpovědětVymazat
  3. Jitko, já koukám taky jako blázen kapustičky-víno... kapustičky miluju a myslím, že ta polévka bude fakt dobrá..banketky a škvarkové to bych si taky dala .. já tady vařím nožičky na sulc .. plno lidí by se asi vyděsilo .. my to máme rádi..
    Krásné dny přeju. jarka

    OdpovědětVymazat
  4. Jitu, tenhle recept povýšil kapustu na něco velmi elegantního a banketky - to je jako třešnička na dort.
    Přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Já mám kapustu ráda, ale moje rodina ne, polévku si zkusím uvařit. Mě nevadí, že ji budu mít víckrát.

    OdpovědětVymazat