31. května 2011

Den dětí a myška Minnie

Zítra slaví všechny děti svůj svátek. Jako malá holčička jsem dostávala tento den dárky, většinou knížky, které jsem měla moc ráda. Svoji dcerce jsem ušila taštičku na její "poklady" s oblíbenou postavičkou myšky Minnie, protože od loňského roku je u ní v oblibě myšák Mickey Mouse a s ním spojené ostatní postavičky a plyšovou myšku Minnie, kterou dostala k vánocům, má velmi oblíbenou a spinká s ní v posteli.




15. května 2011

Čas konvalinek ...

... bude pomalu končit.

Mám je moc ráda, a proto jsem si je vyšila,

abych se z nich mohla těšit celé jaro.

A je z nich další cedulka pro dekoraci.









Nevím jak vy ostatní, ale já většinu

volného času trávím venku na zahradě

a na blog mi moc času nezbývá.


Přeji vám všem krásné květnové dny
a celý příští týden.

10. května 2011

Hospital Kuks

Každý z nás má místa, na která se rád vrací a která ho přitahují. Jedno z míst, které mi přirostlo k srdci, které mám moc ráda pro svoji tajemnost a magii starých časů, je Hospital Kuks. Poprvé jsem ho navštívila před několika lety při naší cestě do Krkonoš. Bylo vlahé ráno horkého letního dne, nikde žádní turisté a jeho kouzelnou a tajuplnou atmosféru jsme nasávali o to víc, že jsme ho měli jen sami pro sebe. Podruhé byl cílem našeho výletu před dvěma lety, kdy dcerka svými prvními krůčky prozkoumávala okolní svět. A potřetí tuto sobotu, kdy už je z ní malá slečna a svět objevuje plnými doušky, tak jak to jen děti umí. Toto místo budu mít navždy spojeno s krásnými rodinnými okamžiky a vím, že kdykoliv pojedeme kolem na chvilku se zastavíme.





















Významná osoba českého baroka František Antonín Špork (1662 – 1738) si vybral zdejší místo za své letní sídlo a dělal vše pro to, aby z Kuksu udělal skutečně nádherné středisko barokního umění. Inspirací mu byla Evropa a začlenil sem zábavu, odpočinek, život i smrt – lázně, klášter, charitativní hospital, hrobku, hřbitov. Rozsáhlá stavba s kamenným kostelem a spoustou alegorických soch stojí naproti obci Kuks, rozprostírající se na dvou návrších u břehu řeky Labe na cestě z Hradce Králové do Krkonoš.

3. května 2011

Dobroty z červené čočky

Červená čočka je zajímavá svojí barvou i chutí a u nás doma si v jídelníčku našla svoje místo. Už jste se mnou dlouho nevařili, a tak vám nabízím hned dva recepty na její použití.

Prvním je letní pomazánka z červené čočky, kterou u nás doma máme moc rádi. Je výborná s čerstvým chlebem nebo pečivem, mám ji ráda s čerstvými rajčátky a bazalkou ze zahrady, a proto v zimě tyto dvě suroviny vynechávám, ale i tak je moc dobrá.




Budete potřebovat:

200 g červené čočky
5 lžic olivového oleje
3 stroužky česneku + na dochucení
1 cibule nakrájená na kostičky
1 mrkev, nastrouhaná na hrubém struhadle
kůra z jednoho citronu + šťáva podle chuti
asi 15 třešňových rajčátek
2 hrsti čerstvé bazalky
1,5 lžičky mořské soli

Čočku na cedníku několikrát propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Na oleji orestujte cibuli a utřený česnek. Potom přidejte mrkev a nastrouhanou citrónovou kůru a za občasného míchání společně restujte. Dejte si vařit půl litru vody. K cibulce a k mrkvi přidejte okapanou červenou čočku a společně opékejte asi pět minut. Občas promíchejte, podle potřeby můžete přidat trochu oleje tak, aby jím byla čočka obalená a nepřipalovala se. Zalijte směs vroucí vodou a přiklopte. Na velmi mírném plameni vařte patnáct až dvacet minut, občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a díky pravidelnému míchání získat „pomazánkovou“ konzistenci i bez mixování. Dochuťte solí a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla. Pak do ní ještě zamíchejte najemno nakrájená rajčátka, bazalku, citrónovou šťávu, sůl a utřený česnek podle chuti. Olivový olej se postará o to, aby pomazánka byla krásně krémová.






Druhým receptem je polévka z červené čočky. Může se zdát, že surovin pro její přípravu je velmi málo, ale i přesto je polévka úžasná s neobvyklou chutí, kterou jsme si zamilovali.






Budete potřebovat:

3 lžíce olivového oleje
1 velkou cibuli nakrájenou nadrobno
200 g červené čočky
1 l zeleninového vývaru nebo vody (já dávám 2 l a více na toto množství čočky, protože nemám ráda příliš husté polévky)
špetku mletého koriandru
nasekané lístky čerstvého koriandru nebo jinou bylinku
sůl nebo atlantské koření (je specialita bioprodejen, je směsí mořské soli, tří druhů pepře, koriandru a mořských řas) a kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu, případně trochu šťávy na dochucení

Na oleji v hrnci osmahněte cibulku a mletý koriandr. Vsypte propláchnutou čočku a zalijte ji vodou nebo vývarem. Uveďte do varu, pak plamen stáhněte a vše asi čtvrthodinku povařte. Čočka se varem částečně rozpadne a polévku přirozeně zahustí. Jakmile je čočka měkká, už polévku jenom dochuťte, ozdobte zelenými lístky i proužky citrónové kůry, případně trochou šťávy.



Přeji vám dobrou chuť a krásné májové dny !!!