30. března 2010

Ke krásným narozeninám ...






Ráda vybírám gratulace k jakékoli příležitosti. Vždy mi dlouhou dobu trvá než mě některé osloví a upoutá natolik, abych byla s výběrem spokojena. Toto přáníčko kamarádce k narozeninám mě okouzlilo na první pohled. Má v sobě cosi starobylého, neobvyklého a krásného. Věřím, že jí udělá radost alespoň takovou, jakou jsem měla při jeho koupi.

25. března 2010

Vůně borůvek, skořice a perníku



Borůvkový koláč se strouhaným perníkem je jeden z mých nejoblíbenějších. A tak jsem si dnes připoměla krásné červnové dny, když se kuchyní nesla vůně borůvek, skořice a perníku. Jde původně o starý recept, který jsem kdysi získala na stránkách http://www.oetker.cz/ a pro zajímavost tam byly uvedeny původní (historické) náklady na výrobu v částce 8,10 Kč.
Recept na koláč:
60 g másla, sádla nebo Hery
60 g cukru
2 vejce
300 g polohrubé mouky
1 balíček kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
200 ml mléka
500 g borůvek
100 g perníku na strouhání
Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Pak přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem, sůl, mléko a nakonec sníh ze 2 bílků.
Těsto rozetřeme na plech (asi 32 x 40 cm) a posypeme hustě borůvkami. Na borůvky nastrouháme perník na strouhání, pocukrujeme a posypeme skořicí. Pečeme při teplotě 180 st. po dobu 30 - 40 minut.

16. března 2010

Ocenění



Moc děkuji Mokopce
a Iris
za jejich ocenění. Udělalo mi velkou radost.

Něco více o mě:
1. Po mnoha letech jsem přišla na chuť vyšívání. Inspirací mnoho, realizací pomálu, času na vyšívání bohužel ještě méně.
2. Mám ráda cestování, hrady, zámky, hory, procházky, přírodu u nás. Můj splněný cestovatelský sen byl už před 7 lety Egypt, spatřit na vlastní oči pyramidy – úžasné, nádherné, často vzpomínám. Neuskutečněný sen zatím zůstává Francie – oblast Provence.
3. Mám ráda zvířata – máme pejska labradora, letos oslavil už 10 let, 2 kočky a jednoho kocoura.
4. Ráda fotím cokoliv, nyní převážně svoji dcerku.
5. Našla jsem zálibu ve starých věcech co mají historii a hlavně kouzlo starých dobrých časů. Občas si ráda udělám radost jejich koupí.
6. Mám ráda hořkou čokoládu, pistáciovou zmrzlinu, jídla ovoněná bylinkami, ryby grilované na ohni na naší zahradě …
7. Všechny předchozí body ale předčí moje největší láska – dvouletá dcerka a můj manžel.

Cenu bych ráda dále předala (výběr těžký, mnoho mým oblíbených už ocenění dostalo od jiných):
Vlaďce http://harcovnice.blogspot.com/ za její úžasné andělky, zajíčky a jiné tvořeníčko.
Danah http://danah-an.blogspot.com/ za kouzelnou zahradu, nádhernou „babičkovskou“ kuchyň a za dokonalé renovace.
Pavlíně http://lekorka9.blogspot.com/ za nádherné výšivky.
Elišce http://elischqa.blogspot.com/ za krásný a útulný domov
Sar http://sar-decoration.blogspot.com/ za její úžasné nápady, realizace, prostě za krásné tvořeníčko

15. března 2010

Dva haranti

Knížka Dva haranti od spisovatelky Boženy Čížkové (Fringilla) provázela dětsví mojí maminky, později mé a věřím, že i moje zatím malá dcerka si ji ráda přečte ať už sama nebo se mnou. Haranti je páreček neposedů - dcerka paní domácí a synek chudé nájemnice a jsou jedinými dětmi v příměstském domku se zahradou. A jak píše sama autorka je to roztomilá knížka dvou čistých, dobrých dětský duší. Čtveráctví dvou dětí z různých rodin a prostředí a jejich drobné radosti a žaly, jež nikdy nepůsobí dojmem hrůzy, ale vždy rozmarně a šťastně končí, dovedou rozesmát i opravdové škarohlídy.
Knížku vydalo Rebcovo nakladatelství v Praze v roce 1948. Je ilustrovaná akademickým malířem M. Čermákem, a pro mě je o to cennější, že původní obrázky, které byly černobílé, vybarvila jako omalovánky moje maminka, když byla malá holčička.





6. března 2010

Vůně Itálie z římského hrnce

Již několik let vlastním římský hrnec a zatím měl pouze jednu premiéru a na dlouhou dobu skončil zastrčený v polici. Až letos mě na mých oblíbených stránkách http://www.gurmanka.cz/ zaujal recept "Dokonale pečené římské kotlety" a bylo rozhodnuto, že tento recept musím vyzkoušet.

Poprvé jsem ho dělala s vepřovými kotletami, byly výborné, i když možná o trochu chtělo prodloužit čas pečení. Na podruhé jsem připravila vykoštěné kuřecí stehenní řízky a pekla o 15 minut déle než je v receptu. Jídlo bylo perfektní a vůně se nesla po celém bytě. Kdo má rád jídlo provoněné bylinkami, tak ho tento recept určitě nezklame. Oproti originálu jsem brambory oloupala, česnek taky a nepoužila jsem piniové oříšky.



Dokonale pečené římské kotlety (pro 4 osoby):
4 vepřové kotletky s kostí
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
12 menších brambor (nejlépe pevná salátová odrůda A)
janovské pesto (směs bazalky, piniových ořechů, česneku, olivového oleje)
hrst pistáciových ořechů
špetka kmínu
olivový olej
2 čerstvé vavřínové lístky (bobkové listy)
1 citrón
1 celá hlavička česneku (neloupeme, jen podélně přepůlíme)
Římský hrnec namočíme hodinu před přípravou do vody. Syrové brambory omyjeme pod tekoucí vodou a přepůlíme nebo rozčtvrtíme. Dáme na dno hrnce, osolíme, přidáme špetku kmínu a kapku olivového oleje.
Kotlety lehce naklepeme, u kosti a na okrajích nařízneme, osolíme, opepříme a vrchní stranu pomázneme pestem. Maso rozprostřeme na vrstvu brambor, na každou kotletku položíme plátek citrónu a lístek vavřínu.
Od té doby, co mám krásný vavřínový keřík v květináči, zanevřela jsem na sušený bobkový list. Ne každému se doma zelená vavřín, proto sáhněte do skříňky s kořením a vylovte z ní dva usušené bobkové listy a vhoďte je do hrnce. Nasekejte malou hrst vyloupaných jader pistáciových ořechů a posypte jimi maso. Celou česnekovou hlavičku přepulte a vložte ji do hrnce. Přidejte pár kapek olivového oleje, pár kapek citrónové šťávy a upusťte špetku hrubě mleté mořské soli.
Teprve nyní ji rozehřejte na 190 °C a pečte cca 2 hodinky. Až poklici sejmete, vyvalí se na vás velmi vznešená vůně masa prosycená božským vavřínem, smyslným citrónem a nevtíravými tóny česneku. Pečený česnek můžete vymáčknout ze slupek rovnou do talíře a použít ho jako skvělou přílohu k masu. Dávno se z něj vytratila jeho štiplavost a výrazná vůně se krásně upozadila. Můžete ho přimíchat k majonéze a podávat jako doplněk k pečenému masu. Ale bez majonézy se docela dobře obejdete, protože v hrnci se upekl kompletní labužnický zážitek.